Άχρονη και εικαστική, έντονη και αρμονική, η Σφεντόνα προσφέρεται και προσφέρει τη δυναμική της όλες τίς ώρες.

Ένας άνετος εικαστικός χώρος για πρωινό καφέ μεσημεριανό φαγητό και βραδυνό ποτό.

Image Alt

Sfentona

Sfentona Library / εξουσια και απληστια

ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΣΤΙΑ (Philippe Gigantes)

Εκδοτικός οίκος Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

 

     Το παρόν βιβλίο του Philippe Gigantes πραγματεύεται την ιστορική εξέλιξη των κοινωνιών διαμέσου της εξουσίας με κινητήριο μοχλό την απληστία που πηγάζει από αυτήν. Αρχικά κάνει λόγο για τον ρόλο προσωπικοτήτων και το πώς η καθεμία από αυτές μέσα από τον θρησκευτικό (Ιησούς, Μωυσής, Μωάμεθ, Βούδας), τον πολιτικό και νομικό( Πλάτωνας, Λάο Τσε, Σόλωνας), τον φιλοσοφικό λόγο (Κομφούκιος), διαμορφώνεται και αναπτύσσεται ο ανθρώπινος πολιτισμός από τις πρώτες κοινωνίες μέχρι και στο κοντινό παρελθόν.

   Στην συνέχεια πραγματεύεται μέσα από μια σειρά κεφαλαίων στον τρόπο με τον οποίο η αναζήτηση για πλούτη και εξουσία ωθούν το κοινωνικό σύνολο μέσα ανά τους αιώνες να εξελιχθεί και να διαμορφώσει μια άδικη  κοινωνία μέσα από τυράννους, σταυροφόρους, αποικιοκράτες και κατακτητές του σήμερα. Επιπροσθέτως επισημαίνει πως ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου στην σημερινή εποχή όπως είχε διαμορφωθεί στην βάση της απληστίας είναι η κύρια πηγή των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων της εποχής.

   Καταληκτικά, δίνει στον αναγνώστη μια διαφορετική οπτική της ιστορίας πέρα από τα ήδη διαμορφωμένα ιστορικά πλαίσια που έχει διδαχθεί ιδίως στις εκάστοτε σχολικές βαθμίδες, προχωρώντας στην ανάλυση της ελευθερίας του ατόμου και πως αυτή υποτάσσεται στους κοινωνικούς κανόνες που επιβάλλουν οι παραπάνω προσωπικότητες και ο ρόλος τους παράλληλα με τους κοινωνικούς εξαναγκασμούς που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο όνομα του θεού όσο και  ο φόβος απέναντι σε αυτόν χωρίς ωστόσο, να εμποδίσει ή να περιορίσει την απληστία τους.

 

Αρχείο Sfentona Bistro, τμήμα βιβλιοθήκης, copyright 2019

Περίληψη : Ντίνος Χονδρός